Λίγα λόγια για τη Σκύρο, το κρυμμένο διαμάντι του Αιγαίου

Πευκόφυτες ακρογιαλιές, πλατιές ασημόχρυσες αμμουδιές,μαγευτικές θαλασσινές σπηλιές, κρυστάλλινα νερά, ολόλευκα σπίτια, πέτρινα καλντερίμια, αρχαία τείχη, ζεστοί φιλόξενοι κάτοικοι, εξαιρετικό φαγητό και, φυσικά, το μικρόσωμο σκυριανό αλογάκι, που συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο σπάνιες φυλές αλόγων στον κόσμο. Αυτή είναι η Σκύρος, το μεγαλύτερο νησί των Σποράδων, που καταφέρνει να εντυπωσιάσει κάθε επισκέπτη με τις ακραίες περιβαλλοντικές διαφορές: μέσα σε μόνο λίγα λεπτά μπορεί κανείς να βρεθεί απ’ό τα καταπράσινα μέρη του βόρειου τμήματος στις βραχώδεις και άγριες σε ομορφιά περιοχές του νότιου τμήματός της. Πρωτεύουσα είναι η αμφιθεατρικά χτισμένη Χώρα, που απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα από το λιμάνι. Με την κλασική αιγαιοπελαγίτικη αρχιτεκτονική και τα γραφικά της καλντερίμια, είναι έτοιμη να καλύψει κάθε ανάγκη του επισκέπτη σε φαγητό και διασκέδαση. Εκεί θα περπατήσετε στα πλακόστρωτα σοκάκια της αγοράς, θα ανεβείτε στο βυζαντινό κάστρο με το μαρμάρινο λιοντάρι και το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου. Η θέα είναι μοναδική. Σταθείτε εδώ για να αγναντέψετε τον Μώλο και τα Μαγαζιά. Αφήστε το κάστρο και κατεβείτε στην πλατεία Ελευθερίας με το άγαλμα της Αιώνιας Ποίησης αφιερωμένο στον σπουδαίο Άγγλο ποιητή Ρόμπερτ Μπρουκ, ο οποίος πέθανε στο νησί. Στο ίδιο μέρος βρίσκεται και το θέατρο Φαλτάιτς, όπου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες γίνονται θεατρικές και μουσικές παραστάσεις.

Οι παραλίες

Το να προλάβει κανείς να επισκεφθεί όλες τις αξιόλογες παραλίες της Σκύρου είναι πραγματικός άθλος, γι’ αυτό καλό θα ήταν να φροντίσετε η διαμονή σας να είναι όσο το δυνατό μεγαλύτερη. Απ’ τη μεγάλη αμμουδερή παραλία που ενώνει τον Μώλο με τα Μαγαζιά, μέχρι το Παλαμάρι και τη, δημοφιλή ανάμεσα στους επισκέπτες, παραλία των Γυρισμάτων, θα μείνετε έκπληκτοι με τα πεντακάθαρα νερά και την άγρια ομορφιά των τοπίων. Μην παραλείψετε επίσης να επισκεφθείτε τις σχετικά ερημικές παραλίες Κυρά Παναγιά, Πετρίτσα και Θεοτόκο, την παραλία του Αγίου Πέτρου κοντά στην Ατσίτσα, τις παραλίες Καλαμίτσα και Αχερούνες, καθώς και την παραλία του χωριού Πεύκος. Αν πάλι πιστεύετε πως εξαντλήσατε τις παραλίες, πράγμα αδύνατο, δεν έχετε παρά να πάρετε ένα καΐκι για να περάσετε στα κοντινά νησάκια που περιβάλουν τη Σκύρο ή να εξερευνήσετε τις θαλάσσιες σπηλιές της Πεντεκάλης και της Διατρυπητής.

 

Λαϊκή τέχνη

Η Σκυριανή λαϊκή τέχνη είναι παγκοσμίου φήμης κυρίως για τα παραδοσιακά κεντήματα και τις ξυλόγλυπτες δημιουργίες. Η σκυριανή κεντητική παράδοση χάνεται στο βάθος των αιώνων και ξεχωρίζει για τα ζωηρά χρώματα και τα χαρακτηριστικά σχέδιά της. Δυστυχώς, σήμερα στη Σκύρο δεν διασώζονται παρά ελάχιστα τέτοια αριστουργήματα. Η Σκύρος φημίζεται για την τέχνη των κατοίκων της στην κατασκευή επίπλων. Τα ιδιότυπα σκυριανά έπιπλα τα συναντάμε στα σαλόνια της Αθήνας και των άλλων πόλεων. Το πιο γνωστό έργο της σκυριανής ξυλογλυπτικής είναι το σκυριανό σκαμνάκι, το οποίο μοιάζει με μικρογραφία καρέκλας. Για την κατασκευή τους χρησιμοποιείται σφεντάμι, αγριελιά, μουρία, καρυδιά και μαόνι. Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης και η αγγειοπλαστική. Οργανωμένα εργαστήρια λαϊκής τέχνης, όπως ξυλογλυπτικής, κεραμικής, καλαθοπλεκτικής και εριοταπητουργίας υπάρχουν στην πρωτέυουσα και στον Γιαλό

Πολιτισμός

Αρχαιολογικοί χώροι

Βυζαντινό Κάστρο
Πάνω από τη Χώρα της Σκύρου χτισμένο σε ένα βράχο 179 μέτρων είναι χτισμένο το επιβλητικό καστρομονάστηρο του Αγίου Γεωργίου, σήμα κατατεθέν της ιστορίας της Σκύρου. Από την εποχή του Λυκομήδη, τα βυζαντινά χρόνια, την ενετοκρατία και την τουρκοκρατία, το κάστρο υπήρξε πάντοτε ως το κέντρο όλων των ιστορικών εξελίξεων στο νησί, προσφέροντας ταυτόχρονα ασφάλεια από τις επιθέσεις των πειρατών και άλλων επιδρομέων. Σήμερα διασώζονται υπολείμματα οχυρώσεων και τειχών όλων των ιστορικών περιόδων: πελασγικά, κλασσικής αρχαιότητας, βυζαντινά, ενετικά.

Αρχαιολογικός χώρος Παλαμαρίου
Στα βορειανατολικά παράλια της Σκύρου θα βρείτε τον αρχαιολογικό χώρο του Παλαμαρίου, που αποτελείται από τον προϊστορικό οικισμό και το λιμάνι, που χρονολογείται στην πρώιμη και μέση περίοδο του Χαλκού (2.500-1.800 π.Χ.)

Μουσεία – Μνημεία

Αρχαιολογικό Μουσείο Σκύρου
Το Αρχαιολογικό Μουσείο βρίσκεται στη Χώρα της Σκύρου. Ιδρύθηκε το 1963 και εκθέτει αρχαιολογικά ευρήματα από διάφορες περιοχές της Σκύρου και ανάγονται στην Πρωτοελλαδική περίοδο (2800-1900 π.Χ.) έως τη Ρωμαϊκή περίοδο (1ος αιώνας π.Χ.).

Λαογραφικό Μουσείο Φαλτάιτς
Ιδρύθηκε το 1964 με σκοπό την διάσωση της Σκυριανής παραδοσιακής κληρονομιάς και αποτελεί ένα από τα πρώτα τοπικά ιστορικά και λαογραφικά μουσεία της Ελλάδας. Στεγάζει μεγάλο αριθμό αντικειμένων από τη μεταβυζαντινή έως τη σύγχρονη εποχή.

Πλατεία, άγαλμα και τάφος Μπρουκ
Στη Χώρα, υπάρχει η πλατεία με το άγαλμα αφιερωμένο στη μνήμη του Βρετανού ποιητή Ρούπερτ Μπρουκ, ο οποίος τάφηκε στη Σκύρο τον Απρίλιο του 1915. Ο τάφος του βρίσκεται μέσα σε έναν ελαιώνα στην περιοχή τρεις Μπούκες ή Τρίστομο. Ο τύμβος που θα δείτε εκεί είναι μεταγενέστερος, καθώς χτίστηκε μετά τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο.

‘Εθιμα – Πολιτιστικές εκδηλώσεις

Μοναδική είναι η ατμόσφαιρα στη Σκύρο κατά την περίοδο του Καρναβαλιού, καθώς οι σκυριανές Αποκριές θεωρούνται οι καλύτερες σε όλο το ελληνικό Αρχιπέλαγος. Στις γιορτές του Τριωδίου επικρατεί το έθιμο του Γέρου και της Κορέλας. Ο Γέρος είναι ντυμένος με μια μαλλιαρή μαύρη κάπα και φοράει μάσκα από έρμα κατσικιού και στη μέση ζώνη με κουδούνια κοπαδιού. Τον συνοδεύουν η Κορέλα, νεαρός άνδρας ντυμένος με παραδοσιακή γυναικεία φορεσιά, και ο Φράγκος, ο οποίος φοράει μάσκα και ένα μεγάλο κουδούνι στη μέση του. Οι περίφημοι Κουδουνάτοι θα σας ξεσηκώσουν με τον ήχο από τα κουδούνια τους και το επανάληπτο θέαμά τους. Το δεύτερο σκέλος του σκυριανού Καρναβαλιού είναι γνωστό ως Τράτα και περιλαμβάνει την απαγγελία σατιρικών στίχων. Όλο το νησί, ντόπιοι κι επισκέπτες, παρασύρεται σε ένα αξέχαστο διονυσιακό γλέντι.

Στο υπαίθριο θέατρο του Μουσείου Φαλτάιτς διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν ομιλίες, συζητήσεις, συμπόσια,θεατρικές παραστάσεις και έκθεση βιβλίου. Σημαντικά είναι και τα πανηγύρια, που γίνονται στις 25 Ιουλίου του αγίου Ερμολάου, στις 27 Ιουλίου του αγίου Παντελεήμονος και στις 2 Σεπτεμβρίου του αγίου Μάμαντος. Στο γλέντι προσφέρονται ψητά κρέατα και ακούγονται σκυριανά τραγούδια.

Το Σκυριανό Αλογάκι

Η μικρόσωμη φυλή αλόγων Σκύρου είναι σήμερα μία από τις σπάνιες φυλές αλόγων που υπάρχουν στον κόσμο. Πρόκειται για μία από τις αυτόχθονες φυλές αλόγων που υπήρχε σε όλη την Ελλάδα από την αρχαιότητα. Κατάφερε να επιβιώσει στη νήσο Σκύρο εξ’ου και η ονομασία. Σήμερα σκυριανά αλογάκια υπάρχουν 260 σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων τα 187 ζουν στη Σκύρο. Είναι προστατευόμενο είδος. Τα σκυριανά αλογάκια είναι ζώα συντροφικά, κοινωνικά, εύρωστα, έξυπνα, με ιδιαίτερα προσηνή συμπεριφορά προς τα παιδιά. Το ύψος τους φτάνει τα 116 εκατοστά. Το σκυριανό αλογάκι έχει σωματότυπο που ομοιάζει με αυτόν του μεγαλόσωμου αλόγου. Το κεφάλι του είναι ιδιαίτερα όμορφο. Η χαίτη του είναι μακριά και πλούσια με χρώμα συνήθως πιο σκούρο από το δέρμα. Συγκριτικά με άλλα είδη τα σκυριανά αλογάκια έχουν μεγάλη κοιλίτσα. Τα πόδια τους είναι λεπτά, γερά και νευρώδη με δυνατές κλειδώσεις. Η ουρά είναι θυσανωτή και μακριά, τοποθετημένη χαμηλά. Συχνά φθάνει ως τις οπλές οι οποίες είναι μικρές, σκληρές, συνήθως μαύρες και δεν χρειάζονται πετάλωμα. Χαρακτηριστικό τους οι τρίχες στις οπλές, τα λεγόμενα «φτερά». Το χρώμα των αλόγων είναι συνήθως στις αποχρώσεις του καφεκόκκινου και του καστανού (ορφνό) πιο σπάνια του λευκού ή γκριζόφαιου (φαιά) και σπανιότερα του ξανθού. Κάποια έχουν λευκό σημάδι στο πρόσωπο (αστεράτα ή ρεμπά). Το σκυριανό αλογάκι ανήκει στο είδος Equus Cabalus αλλά λόγω του μικρού του μεγέθους θεωρείται ως  ξεχωριστή φυλή η οποία ονομάζεται Equus Cabalus Skyros Poni ή Equus Cabalus Skyriano, στην ελληνική: σκυριανό αλογάκι.

Δραστηριότητες

Στη Σκύρο δεν θα πλήξετε καμία στιγμή της παραμονή σας, καθώς ένα πλήθος από δραστηριότητες υπάρχουν στη διάθεσή σας. Θα επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό και το Λαογραφικό Μουσείο, καθώς και τον αρχαιολογικό χώρο του νησιού, όπως επίσης και το επιβλητικό βυζαντινό καστρομονάστηρο του Αγίου Γεωργίου που δεσπόζει πάνω από τη χώρα. Θα κάνετε βόλτα με σκάφος για να ανακαλύψετε παραλίες απομονωμένες στα κοντινά νησιά και στην Εύβοια, και θα κάνετε τον γύρο του νησιού από τη θάλασσα. Καταδύσεις, ψάρεμα, τρέκινγκ, ιππασία, βόλτες στο νησί με ποδήλατο, περπάτημα στα ορεινά μονοπάτια του νησιού, για να θαυμάσετε τη μοναδική φύση του και να παρατηρήσετε τα υπέροχα πουλιά που βρίσκουν καταφύγιο εδώ, συμπληρώνουν το μενού. Θα επισκεφθείτε οπωσδήποτε τα φημισμένα αλογάκια πόνι της Σκύρου στο βουνό Κόχυλα. Επίσης, μπορείτε να πάτε σε ένα παραδοσιακό εργαστήρι ξυλογλυπτικής για να δείτε πώς κατασκευάζονται τα αριστουργηματικά σκυριανά έπιπλα, καθώς και σε παραδοσιακό εργαστήρι αγγειοπλαστικής

 

Γαστρονομία και Διακέδαση


Το φαγητό στη Σκύρο είναι ιδιαίτερο και έχει ξεχωριστή αξία για τους ντόπιους, γιατί βασίζεται στην τοπική παραγωγή, το μέλι, το αιγοπρόβειο κρέας, τα τυριά και τις ψαριές της θάλασσας. Σε όποιο ταβερνάκι και αν καθίσετε μην ξεχάσετε να ζητήσετε Σκυριανή φέτα, κεφαλοτύρι και «ξινοτύρι». Η φέτα είναι κατσικίσια αλλά πιο μαλακή στη γέυση και απαλή στην υφή της καθώς εμπλουτίζεται με πρόβειο γάλα. Το περίφημο «ξινοτύρι» ή «πηχτογυαλένια» είναι ένα μαλακό τυρί που μοιάζει με στραγγισμένο γιαούρτι, τόσο νόστιμο που δύσκολα μένει στο τραπέζι. Η Σκυριανή φάβα λένε πως είναι γευστικά ανώτερη της Σαντορίνης. Το πιο διάσημο πιάτο της σκυριανής κουζίνας είναι η αστακομακαρονάδα, ενώ τιμητική θέση έχει και ο τραχανάς, σε διάφορες παραδοσιακές συνταγές όπως τραχανάς με σαλιγκάρια, τραχανόπιτες, πιτάκια με κολοκύθα και τραχανά. Η Σκύρος είναι το μέρος που θα βρείς φρέσκο ψάρι χταπόδι ή αστακό φρεσκοψαρεμένο ακόμα και τον Αυγουστο. Εναλλακτικά μπορεί κανείς να δοκιμάσει τα φημισμένα παϊδάκια από ντόπια κατσίκια.


Η νυχτερινή διασκέδαση στη Σκύρο εκτός από το φαγητό έχει ξεχωριστό χρώμα και ύφος. Η νυχτερινή βόλτα στα σοκάκκια της Χώρας είναι πάντοτε μοναδική εμπειρία, καθώς όλος ο κόσμος μπαινοβγαίνει στα μπαράκια, τα καφέ ακόμα και τα παραδοσιακά καφενεία μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Σημασία για τη γνήσια ελληνική διασκέδαση έχει η καλή παρέα, οι φιλόξενοι άνθρωποι, η ταιριαστή μουσική και φυσικά τα καθαρά ποτά και τα εξωτικά κοκτέιλ. Στη Σκύροι θα διασκεδάσετε σίγουρα και αυθεντικά όπου κι αν επιλέξετε να περάσετε το βράδυ σας, ενώ αν είστε τυχεροί και βρεθείτε σε κάποια τοπική εκδήλωση ή πανηγύρι, μη διστάσετε να γίνετε “ένα” με τους ντόπιους για να απολαύσετε μαζί τους το γλέντι.

Gallery. Σκύρος με εικόνες και βίντεο

Χάρτης και πρόσβαση

Στη Σκύρο μπορείτε να έρθετε με:

  • Αεροπλάνο από την Αθήνα, www.aegeanair.com Διάρκεια πτήσης: 45΄
  • Με αυτοκίνητο ή λεωφορείο στο λιμάνι της Κύμης στην Εύβοια και μετά με πλοίο: www.sne.gr (Τηλ.: 0030 210 8317163). Υπάρχουν δρομολόγια 2-3 φορές την ημέρα από το λιμάνι της Κύμης (Κύμη: Τηλ.: 0030 2222 0 22020. Σκύρος: Τηλ.: 0030 2222 0 91790). Το ταξίδι με το αυτοκίνητο από την Αθήνα διαρκεί περίπου 2.30΄ και η διάρκεια της διαδρομής με το πλοίο είναι 1.30΄.